Kerneopgaven er, i samspil med forældre og det pædagogiske personale, at skabe fysiske, psykiske og sociale læringsmiljøer for børnene, der fremmer det enkelte barns trivsel, læring, udvikling og dannelse. Udfoldelsen af kerneopgaven bygger på høj grad af kvalitet i samspil i relationer. Dette både, når det gælder omsorgssituationer, børnenes leg, pædagogiske aktiviteter, hverdagens rytmer og rutiner og den fysiske indretning.
Børnene opdeles dagligt i mindre grupper, hvorved vi skaber rum for omsorg og nærvær, og hvor vi øger muligheden for at være
empatiske rollemodeller for børnene. Organiseringen bevirker, at børnene får positiv voksenkontakt hver dag i institutionen.
Relationer: Børn lærer og udvikler sig i relationer og interaktioner til andre mennesker. Vi sætter os ind i barnets følelser og oplevelsesverden. Vi handler ud fra en anerkendende tilgang i samspillet med børnene, hvor vi spejler barnet positivt. Når vi møder barnet med forståelse, indlevelse og opmærksomhed, hvor vi er lydhøre og responsive over for barnets signaler og udtryk, understøtter vi barnet i udvikling af en tryg tilknytning, kognitive og følelsesmæssige kompetencer; herunder evnen til at udvise empati.
Leg og aktiviteter: Børns leg har en værdi i sig selv. Vi rammesætter, understøtter og anerkender børnenes spontane og selvorganiserede lege som en gennemgående del af hverdagen i institutionen. Læringsmiljøet og de æstetiske læringsprocesser understøtter barnet i opbygning af legeevne, deltagelses- og legekompetencer. Vi organiserer legefællesskaber samt pædagogiske aktiviteter, hvor alle børn trives og får mulighed for at være med. Vi tilbyder muligheder for forskellige legeformer. Vi har opmærksomhed på børnenes perspektiv i forhold til, om de aktiviteter vi iværksætter, er meningsfulde, begribelige og håndterbare for børnene.
Den fysiske indretning: Rummene og organisering af indretning af alle rum i institutionen understøtter børnenes forskellige former for leg og mulighed for at indgå i æstetiske og eksperimenterende læreprocesser. Vi indretter de fysiske og overskuelige omgivelser for børnene, hvorved vi rammesætter de udviklingsmuligheder, børnene har. Vi indretter legezoner, der fungerer som ”rum i rummet”, hvor børnene får mulighed for at fordele sig i forhold til antallet af børn og børnenes individuelle interesser. Vi sikrer, at der er variation og udvikling i indretningen, og at der er tilstrækkeligt med aldersrelevant legetøj til rådighed for alle børn med mulighed for alene-leg, parallel-leg og fælles-leg.
Struktur, rytmer og rutiner: Rytmer og rutiner skaber genkendelighed og tryghed for børn. Strukturer udtrykkes igennem, at vi har en tydelig arbejds- og ansvarsfordeling på stuerne, og at vi fordeler og placerer os i rummet, så børnene kan relatere sig, til det, der sker. Rytmer og rutiner i forhold til, hvornår, der skal ske hvad, og hvad det er, der skal ske, skal være aflæseligt for børnene og er en del af pædagogikken i institutionen. Vi tillægger de små ting i hverdagslivet værdi, hvor rutiner ikke er noget, der skal overstås.